sluit

Stuur door

NB: De ingevoerde informatie wordt NIET door ons bewaard voor commerciële doeleinden, maar uitsluitend gebruikt voor het versturen van dit mailtje.

Taakspel in de klas (bao)

Met Taakspel in de klas houden leerlingen zich beter aan klassenregels. Daardoor neemt onrustig en storend gedrag af. Leerlingen kunnen dan beter en taakgericht werken. Bovendien ontstaat er een prettiger klassenklimaat.

Voor wie?
Taakspel in de klas is geschikt voor groep 3 t/m 8 van het basisonderwijs.

Hoe werkt Taakspel?
Leerlingen spelen Taakspel in teams tijdens de reguliere lessen of activiteiten. De leerkracht of docent bespreekt welke klassenregels er tijdens Taakspel gelden. De leerlingen - in teams - stimuleren elkaar om zich aan de regels te houden. Alleen dan komen ze in aanmerking voor de beloning, die zij van te voren met elkaar afspraken. Bijvoorbeeld een traktatie of een leuk
spel. De leerkracht of docent deelt tijdens het spelen van Taakspel alleen complimenten uit en negeert negatief gedrag.

Achtergrond van Taakspel
De achterliggende theorie van Taakspel is The Good Behavior Game uit Amerika. Deze methodiek is gebaseerd op de leertheorie. De belangrijkste technieken uit deze theorie voor Taakspel zijn: gedragsinstructie (vertellen welk gedrag gewenst is),
modelleren (leerlingen leren van elkaar), positieve bekrachtiging van gewenst gedrag (complimenteren/ belonen), afzwakken van ongewenst gedrag (door middel van een passende ‘boete’), uitdoven van ongewenst gedrag (negeren) en visuele feedback van resultaten (bijvoorbeeld op een teamposter).

Bekijk het interview met een leerkracht
Bekijk het instructiefilmpje
Taakspel materialen
Taakspel invoeren

 

Direct contact

Annet Doeschot

Taakspel stimuleert positief gedrag voor de kinderen op een aansprekende manier.

Jos, leerkracht

  • CED-Groep
  • Postbus 8639
  • 3009 AP
  • Rotterdam
  • tel: 010 4071 599